Socials:
Google Ads

Itemgroepen instellen in Performance Max

juni 16, 2022

Itemgroepen instellen in Performance Max

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Performance Max wordt door steeds meer bedrijven ingezet om meer conversies te realiseren. Zodra je een Performance Max campagne gaat instellen, zijn er een aantal belangrijke instellingen. Een van de belangrijkste instellingen is het opzetten van itemgroepen. Deze itemgroepen bepalen namelijk welke producten je wil adverteren. En dan wil je natuurlijke wel relevante teksten en afbeeldingen tonen. Hieronder leggen wij welke onderdelen er zijn en hoe je dit het beste kan instellen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Wat zijn itemgroepen?

Eigenlijk zegt het zelf al wat itemgroepen zijn, namelijk groepen met items :). In een itemgroep ga je namelijk bepalen op welke producten en url’s je wilt adverteren. In een campagne kan je meerdere itemgroepen aanmaken. Je kan maximaal 100 itemgroepen aanmaken in één campagne en dat lijkt mij voor nu wel voldoende.

Zodra je een itemgroep gaat aanmaken, zijn er diverse velden die je moet invullen. Hieronder leggen wij dit stap voor stap uit.

1. Naam itemgroep (Asset group name)

Hier vul je de naam in van de itemgroep. Eventueel kan je hier aangeven wel categorieën of doelgroep signaal je target.

2. Vermeldingsgroepen (Assets)

Zodra je het Google Ads account met het Mercahnt Center account hebt gekoppeld, kan je hier selecteren op welke producten je wil adverteren. Wij adviseren altijd om eerst te starten met een campagne en itemgroep voor alle producten. In een later stadium kan je verschillende campagnes en itemgroepen maken met categorie. Stel je bent een verkoper van sokken, dan kan je verschillende campagnes aanmaken per productgroep, dus heren, dames, kinderen etc. Vervolgens maak je verschillende itemgroepen per merk of andere variabelen. Je kan namelijk ook filteren op aangepaste labels!

A. Uiteindelijke URl ( Final URL)

Hier vul je de uiteindelijke url naar welke landingspagina de advertenties moet gaan. Echter de Shopping advertenties gaan direct naar de product pagina. Maar ook de overige kanalen kunnen naar een andere landingspagina gaan. Op basis van klantintentie kan uw uiteindelijke URL worden vervangen door een relevantere bestemmingspagina en kop. Dit moet voor betere prestaties zorgen.

B. Afbeeldingen (Images)

Hier kan je verschillende afbeeldingen toevoegen die worden gebruikt voor onder andere display. Er zijn 3 verschillende formaten, namelijk:

Liggende afbeelding (1.91:1)

 • Aanbevolen formaat: 1200 x 628
 • Minimumformaat: 600 x 314

Vierkante afbeelding (1:1)

 • Aanbevolen formaat: 1200 x 1200
 • Minimumformaat: 300 x 300

(Optioneel) Staande afbeelding (4:5)

 • Aanbevolen formaat: 960 x 1200
 • Minimumformaat: 480 x 600

Wij adviseren om voor iedere formaat minimaal 2 afbeeldingen te uploaden.

C. Logo’s

In deze sectie voeg je jouw logo van het bedrijf toe. Ook hier zijn verschillende formaten en type:

Vierkant logo (1:1)

 • Aanbevolen formaat: 1200 x 1200
 • Minimumformaat: 128 x 128

(Optioneel) Liggend logo (4:1)

 • Aanbevolen formaat: 1200 x 300
 • Minimumformaat: 512 x 128

D. Video’s

Met een Performance Max campagne adverteer je ook op Youtube. Hier kan je maximaal 5 video’s uploaden vanuit jouw Youtube kanaal. Heb jij helemaal geen video’s of een Youtube kanaal. Geen probleem, want Google maakt zelf video’s! Dit zijn meestal niet de meest mooie video’s en daarom kan je nu ook zelf video’s maken door gebruik te maken van de Youtube video builder. Deze is te vinden via de volgende stappen Gedeelde bibliotheek -> Itembibliotheek -> Video maken -> template kiezen.

E. Koppen (Headlines)

Hier kan je 5 koppen invullen met maximaal 30 tekens. Denk hierbij aan merknaam, productcategorie en usp’s. Helaas worden de advertentieparameters (nog) niet ondersteund.

F. Lange Koppen (Long headlines)

Je kan maximaal 5 lange koppen invullen en het maximaal aantal tekens is 90. Deze lange koppen worden getoond als eerste regel in de advertentie. Deze lange koppen worden getoond in plaats van de korte koppen in grotere advertenties. Deze koppen kunnen met en zonder beschrijvingen worden getoond. Het advies is om deze lange koppen vooral aandacht te trekken en hier een call-to-action in te verwerken.

G. Beschrijvingen (Descriptions)

In totaal kan je maximaal 5 beschrijvingen invullen echter is er nog een verschil in het aantal tekens. Zo moet je een beschrijving invullen met maximaal 60 tekens en kan je maximaal 4 beschrijvingen invullen met maximaal 90 tekens.  De beschrijvingen dienen als aanvulling op de koppen. De beschrijvingen kan je daarom het beste gebruiken om jouw producten of diensten verder toe te lichten. Als je hier niks invult, dan maakt Google zelf beschrijvingen aan de hand van de teksten op de website.

H. Call-to-action

Voor onder andere display campagnes wordt de call-to-action button gebruikt. Standaard staat deze op geautomatiseerd, maar er zijn nog meer mogelijkheden. Je kan it de volgende cal-to-action teksten kiezen.

 • Meer informatie
 • Offerte aanvragen
 • Nu aanmelden
 • Aanmelden
 • Contact
 • Abonneren
 • Downloaden
 • Nu boeken
 • Nu winkelen

De juiste call-to-action is natuurlijk belangrijk om de CTR en CVR te verhogen. Kies  dus zorgvuldig de juiste call-to-action voor de advertenties. Weet je het niet? Kiest dan voor geautomatiseerd.

I. Meer opties

Hier kan je eventueel nog HTML5 banners toevoegen, maar ook het weergavepad. Achter de url heb je de mogelijkheid om 2 velden aan toe e voegen met ieder maximaal 15 tekens. Heb je een speciale mobiele pagina? Dan kan je hier ook nog de url invullen,

Extra: Bedrijfsnaam (Company Name)

Wanneer je Merchant center hebt gekoppeld, verschijn hier de naam van het account. Wil je niet met de naam adverteren, bijvoorbeeld omdat hier staat bedrijfsnaam + landcode, dan kan je het hier alsnog aanpassen.

Zodra je dit allemaal hebt ingesteld, dan is je advertentie klaar en kan je starten. Wij adviseren ook om doelgroep signalen mee te geven aan Google, zodat de kans groters is om meer en relevantere conversies.

Wil jij ook starten met PMax campagnes maar weet je niet hoe? Laat dan nu al jouw SEA campagnes uitbesteden aan ons!

 

Deel dit bericht